Protivín veterina

srdce

Problémy se srdcem mají i zvířata


Srdce je sval, který tvoří unikátní srdeční svalovina pracující nepřetržitým cyklickým střídáním stahu a relaxace. Nikde jinde ji v těle nenajdete. U savců je srdce rozdělené na čtyři části – dvě síně a dvě komory. Aktivní srdeční sval musí pracovat neustále a jeho činnost je synchronizovaná svalovými vlákny, která zajišťují převodní systém ze síňového uzlu do dalších částí srdce. Tento převodní systém je citlivý na sympatické a parasympatické mediátory. Ty jeho činnost buď podporují, nebo omezují. Proto může být ovlivňován různými stresovými vlivy.

Vrozené vady srdce

Poškození srdečního svalu bývá mimo jiné vrozené. Chyba může být v samotné srdeční svalovině. To je například dilatační nebo hypertrofická kardiomyopatie s menšími komorami srdce a jeho silnější činností, nebo v neuzavřené srdeční přepážce. Někdy nedochází k úplnému přerušení fetálního oběhu, který vzniká u plodu savců.

Běžně fetální cirkulace po narození mizí. Pokud však nedojde k uzavření foramen ovale, otvoru v srdeční přepážce savců mezi pravou a levou srdeční síní a k neuzavření ductus arteriosus Botalli mezi plicnicí a aortou, neokysličuje se všechna krev v těle narozeného jedince. Ductus arteriosus Botalli je cévní spojka plodu, která jinak po narození zaniká.

Další srdeční problém u u zvířat, a také u lidí, může nastat při nedomykavosti srdečních chlopní. Může to být potíž vrozená, může však vyústit i po bakteriálních infekcích.

Další možnosti onemocnění

Jednou z příčin onemocnění srdce je onemocnění parazitární. Dirofilaria immitis neboli vlasovec psí, to jsou hlístice, které jsou v krevním oběhu a hlavně v srdci, kde žijí pět až 10 let.

Přenašeč a mezihostitel tohoto vlasovce je komár. Ten může larvy hlístic přenést i na další zvířata a také na člověka. Hlístice mohou způsobit i mechanické ucpání krevního oběhu, takzvanou ischemii, infarkt. 

Jiné onemocnění včetně srdce mohou u savců způsobit nádorové změny. Nejčastějším je hemangiosarkom, což je vysoce zhoubný a metastázemi šířený nádor.

Ischemie, tedy infarkt

Pokud v těle savců dojde na ischemii, infarkt, dojde k přerušení dodávky kyslíku a živin srdeční svalovině. A to buď částečně, nebo do celé stěny srdečního svalu. Při tomto akutním stavu ischemie určité části srdce je zvíře velmi podrážděné a vykazuje silnou bolestivost při pohmatu hrudníku v oblasti srdce.

V této fázi je opravdu nutné vyhledat odbornou pomoc. Zvíře musí být v klidu. Nejvhodnější v takové fázi onemocnění je podávat lehce stravitelné krmení s vysokou energetickou vydatností. 

Následkem této nemoci je většinou i celoživotní podávání odpovídajících léků. V následující dietě by neměly chybět omega 3 kyseliny, organická kyselina taurin, či L-karnitin. Hodně důležitý je i koenzym Q10. Ovlivňuje zdravé fungování celého těla.

Pomoc při onemocnění

Protože srdce je v neustálé permanenci a musí i přes poškození trvale pracovat, lze postiženým zvířatům kromě zdravé výživy pomoci i tím, že snížíme jejich fyzickou a stresovou námahu či zátěž na minimum. 

Při chronickém selhávání srdce u člověka i u zvířat, kdy účinnost kontrakce svaloviny slábne, může dojít ke zbytnění, zesílení svalových vláken, nebo k dilataci komor. Mohou se zvětšit a jejich schopnost pumpovat krev do oběhu ochabne.

Další chronické selhávání srdeční činnosti může zavinit nedomykavost chlopní. Častým následkem tohoto jevu je zvětšování jater a také tvoření ascitu – vody v dutině břišní. Tyto poruchy však lze pomocí léků dočasně kompenzovat. V každém případě je nutné mít činnost srdce u zvířat na paměti. Je dobré dbát na jeho dobrý stav, který pak vede i ke spokojenosti chovaných zvířat i jejich majitelů.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *