Protivín veterina

Pes a pravidla

Péče o psa má svá pravidla


Pes je inteligentní zvíře, které je nejspokojenější, pokud má správný kontakt se svým okolím. Hlavně s člověkem, který o něj pečuje. Pokud však chceme psa správně vychovat, je nutné ho socializovat dle ověřených pravidel a také je třeba připravit jej na kontakt s přátelskými psy.

Nejnáročnější pro každého psa je pobyt ve městě, kde je největší koncentrace lidí a velice často i psů. Základní pro správnou socializaci psa je vždy dobré zázemí. Měl by mít své stálé místo pro odpočinek, které musí být suché, čisté a s optimální teplotou. To znamená, že by měl být pes chráněný před větším teplem i chladem či zimou. K dispozici musí pes mít neustále čistou a čerstvou vodu. Krmení musí odpovídat zdravotnímu stavu i fyzické aktivitě zvířete.pro

Pokud má dostatek prostoru na vyvenčení, odpadává starost s jeho výkaly. Avšak v případě, kdy se nestihne venku zaopatřit a uleví si v bytě, je nutné jeho výkaly podobně jako u koček denně uklízet. Tím se v téměř uzavřeném prostředí domu či bytu zamezí šíření zápachu, parazitů a infekcí. Je-li pes uvázaný u boudy, musí být úvaz bezpečný a dostatečně dlouhý. V takovém případě by měl chovatel mít pravidelnou a častou frekvenci kontroly. Zvíře se může do svého úvazu zamotat nebo se může jinak nepříjemně omezit.

Pokud nemá zvíře dostatečný pohyb po zahradě a také dostatečný sociální kontakt s okolím, musí s ním chovatel chodit na procházky. Doporučují se dvě hodinové procházky denně. Důležité je, aby měla zvířata dostatek prostoru i v bytě. I malý pes by měl mít k dispozici alespoň šest metrů čtverečných. Větší pes se dobře cítí v bytě, pokud může využívat prostor alespoň 16 metrů čtverečných. Podobně jako je kočka spokojená až v prostoru jednoho středně velkého pokoje. Určitě není dobré, pokud je zvíře zavřené v úzké chodbě bytu.

Při společném bydlení je potřebou chovat zvíře společenské. Takové, které je přivyklé na prostředí a neštěká každou chvíli. Ještě horší je, pokud pes v bytě nebo na zahradě celé noci vyje. Vytí a štěkot psa dosahují síly až devadesáti decibelů. A to je hranice, která ohrožuje zdraví okolí. Navíc je pro všechny kolem takové chování psa hodně nepříjemné. Daleko horší je, pokud se tak pes chová v bytě. 

Nejdůležitější pro výchovu psa je čtvrtý a pátý měsíc jeho života. V tomto období si nejvíce zvyká na lidi i zvířata kolem sebe. Bere je pak celý život jako své spřízněné druhy, kamarády. Je důležité, aby byl chovatel ve vztahu dominantní a aby bylo zvíře ovladatelné. Chovatel by měl být vyrovnaný, fyzicky zdatný. Pokud je v obraze a ví, o co jde, je i způsobilý k chovu bojových plemen. 

V takovém chovu se chovají bojová plemena psů přátelsky. Nikdy však nelze vyloučit situace, ve kterých mohou být pro své okolí nebezpečná. Pokud pak okolí podobné chování nečeká, nebezpečí je o dost větší. Naopak novodobé průzkumy ukazují, že ten, kdo má doma psa, má v krvi nižší hladinu stresového hormonu kortizolu. 

Domestikace psa začala před zhruba deseti tisíci lety, tedy dávno před naším letopočtem. Za tak dlouhý čas se lidstvu povedlo vyšlechtit kolem 400 plemen. Rozsah využití psů je velký. Pomáhají lidem s ostrahou majetku i dalších chovaných zvířat, dovedou vodit zdravotně omezené lidi a umí bavit okolí řadou naučených kousků. Lidé si však někdy pletou zvíře s věcí. Je hodně smutné, když je například velký husky zavřený na balkoně nad frekventovanou třídou s množstvím automobilů ve velké zástavbě města. Je však také smutné vidět psy zavřené celé dny v kotcích a uvázané na řetězech.

Stejně nešťastné je, pokud jsou v malých bytech nebo dokonce v garsonkách chováni velcí psi. I když jsou pravidelně venčeni, malý prostor je omezuje a stresuje víc, než si umí chovatel představit. Pes z celého dne potřebuje až 16 hodin spánku. Ve svém království se také nesmí nudit. K jeho vytížení se využívají předměty na okus. Nevhodné jsou plasty a také se nedoporučují různě upravované přírodní materiály, pokud nejsou z čerstvého přírodního základu. Pes si okusem čistí zuby a vyhledává ho. Nejvhodnější je čerstvá kost s trochou masa. 

Celkově lze konstatovat, že chovateli se dobrý přístup k jeho svěřenci včetně vhodné stravy vrací. Pokud chovatel vytváří dobré podmínky pro život psa, může se těšit na jeho věrnost a oddanost. Pes je v takovém vztahu ochotný a schopný se sám ohrozit, jen aby svého pána či okolí, na které je zvyklý, podpořil. Je v takovém vztahu psychicky vyvážený a má lepší předpoklady být dlouho zdravý, činorodý i přátelský. 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *