Protivín veterina

Novotvar u zvířat může signalizovat rakovinu


Postrachem doby je rakovina, která se vyskytuje i u zvířat. Nejčastěji vzniká v poškozených tkáních. Původ může být biologický, tedy virový i bakteriologický nebo chemický a také radioaktivní.

Projev národových buněk

U zvířat se stejně jako u lidí nádorové buňky projevují tím, že ztrácejí schopnost zastavit svůj růst. Prozatím platí, že nejmenší možnou zaznamenanou velikostí tkáně pro rengenovou a ultrzvukovou diagnózu je nádor o rozměru jednoho centimetru.

Podobný útvar už může mít povahu malignity, zhoubnosti. To znamená, že už může být rozséván po těle a zakládá další, vzdálená ložiska. Známe je pod pojmem metastázy. Rychle rostoucí nádory mají tendenci i schopnost vytvářet si vlastní cévní zásobení, takzvanou neoangiogenezi.

Nebezpečí pro okolí

Benigní nádory jsou méně nebezpečné. Rostou pouze v určité tkáni a netvoří metastázy. Mohou se však zvrtnout ve zhoubné i s metastázemi.

V čem jsou nádory nebezpečné i pro okolí postiženého organizmu? Za prvé platí, že pokud jsou virového původu, jsou přenosné.

Za druhé ubírají napadenému tělu užitečné látky a používají je k masivnímu růstu nádorových buněk. Ty pak vylučují velké množství cytokynů a hormonů, které následně způsobují takzvaný paraneoplastický syndrom. To znamená, že dochází k úbytku svalové hmoty, nastávají nervové poruchy a výrazněji se projevují změny nálady. Takový stav doprovázejí i průjmy a zvracení.

Některé nádory vykazují i hormonální aktivitu nebo vylučují látky podobné hormonům. Při takovém vývoji následuje rozhození hormonálních hladin v těle. Postižené zvíře více pije, více vylučuje, má změny na kůži a může zaznamenat i změnu v krevním tlaku, změny na tvaru kostí a kloubů.

Některé nádory vykazují i hormonální aktivitu nebo vylučují látky podobné hormonům. Při takovém vývoji následuje rozhození hormonálních hladin v těle. Postižené zvíře více pije, více vylučuje, má změny na kůži a může zaznamenat i změny v krevním tlaku či na tvaru kostí a kloubů.

Další zásahy do zdraví

Nádor v těle zvířat škodí i tím, že utlačuje původní orgány a omezuje či zastavuje jejich původní funkci. Tkáně se prorůstají navzájem a způsobují nové potíže.

Nádorová tkáň není kontrolována imunitním systémem organizmu a je osídlována bakteriemi. Z toho vznikají nekrózy, odumírání, hnití novotvarů. Při porušení kůže v daném místě je cítit zápach.

Nádorová tkáň není kontrolována imunitním systémem organizmu a je osídlována bakteriemi. Z toho vznikají nekrózy, odumírání a hnití novotvarů. Při porušení kůže v daném místě je cítit zápach.

Všechny zjistitelné novotvary u zvířat, které lze operovat, je nutné odstranit. Následně je třeba provést histologické vyšetření, které blíže určí druh novotvaru. Zjištěné výsledky pak určují další postup v léčbě, která je velice často náročná pro postižené zvíře i jeho chovatele.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *