Protivín veterina

Kocour

Kocoury mohou stihnout potíže s močovou trubicí


Pokud je kocour v potížích s močovými cestami srovnatelných s člověkem, je to pro něj velké trápení. Je to také pro zvíře velmi nebezpečná situace, do které se může dostat. Stává se, že dojde k obstrukci močové trubice. Laicky řečeno, že se močová trubice u kocoura ucpává a někdy i zcela ucpe. Většinou se jedná o zátku, která se vytvoří ze zánětu. Může to tedy být hnis, případně sraženina z krve či kombinace obou potíží. Zátka se také vytváří z krystalů či malých kamínků, označovaných jako calculi, které se do močové trubice dostaly z ledvin. Mukóza, sliznice na vnitřním povrchu močových cest, se poškodí a její stav se zhorší. Části mukózy mohou spoluvytvářet ucpávku močové trubice kocoura.

Někdy je zátka vytvořena ze sedimentu, zbytků, které se nashromáždí v močovém měchýři zvířete. Sediment pak může vytvářet krystalové plaky, což jsou škodlivé tvrdnoucí sraženiny. Dále hrozí urolity – močové kameny, tumor, tedy nádor, krevní sraženina, epitelie, kterou tvoří odumřelé buňky uvedených vnitřních cest s různým účinkem, nebo bakteriální shluky.  

Různé možnosti počátku onemocnění

Na počátku podobných abnormalit v močovém měchýři kocoura může být hlavně idiopatická cystitida, tedy onemocnění dolních močových cest. Může nastat i hyperkalémie, zvýšená hladina draslíku v krvi zvířete. Další možností je post renální azotemie, kdy je vyšší hladina dusíku v moči. 

Jednou z variant vzniku škodlivých abnormalit u kocourů je hypokalcémie, snížení hladiny vápníku v těle, a hypovolémie, kdy je nižší objem obíhající krve i dalších tekutin. Časná kastrace přitom není na rozdíl od dalších druhů zvířat příčinou tohoto onemocnění, které nejčastěji postihuje kocoury od jednoho do deseti let.

Častější klinické příznaky 

Klinické příznaky, při kterých je třeba vážně zvažovat neodkladnou návštěvu veterináře, jsou při tomto druhu nemoci četnější. Zpočátku se projevuje diskomfort, nepohodlí zvířete při močení. Kocour je při nutné návštěvě svého WC s kočkolitem neklidný a často do něj vstupuje vícekrát po sobě. Má i častější nucení k močení. Nemoc se také projevuje tím, že v moči má postižený kocour viditelné stopy krve a trpí bolestivostí. 

V takovém stavu reaguje i tak, že do svého kočkolitu nejde. K močení vyhledává například vanu, sprchový kout nebo jiné podobné místo. Pokud dojde k úplnému ucpání močové trubice, je pro zvíře bolestivost v oblasti abdomenu – břicha, až koliková. Během několika hodin nastupuje stav anurie, zástavy močení a tvorby moči vůbec. Pak na zvíře může přijít i vomit – zvracení. Je také letargické, bez velkých reakcí, a dál trpí bolestivostí břicha. Takový stav kocoura už vyžaduje neodkladnou veterinární péči.

Nutná je především katetrizace

V takovém stavu musí zvíře podstoupit katetrizaci, tedy čištění močové cesty pomocí tenké trubičky. Katetrizace se provádí v narkóze ošetřovaného zvířete. K rozpuštění plaku se používají medikamenty různých značek. V ordinaci využívám Hyaluronan Bioveta 10mg/ml, který se aplikuje katetrem do močové trubice. Následuje výplach močového měchýře a aplikují se antibiotika i látky vhodné proti bolesti a otoku.

Predispozice, vrozená i získaná náchylnost k tomuto onemocnění, se zvyšuje při suché stravě, nervozitě zvířete, jeho bojácnosti, agresivním chováním, stresem a také domácností, kde je více koček. Při diagnoze je zároveň důležité určit, zda se jedná o systémové onemocnění. Stejné potíže zvířete totiž mohou nastat i při infekci. 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *