Protivín veterina

Slinivka břišní umí potrápit zvířata stejně jako lidi


Slinivka břišní je v těle lidí i zvířat hodně důležitá. Pokud funguje jak má, je užitečná a nezbytná. Produkuje trávicí enzymy a hormony, látky, které rozkládají potravu a ovlivňují metabolismus celého těla.

Stačí nešťastný náraz do břicha

Akutní zánět slinivky břišní, neboli pankreatu, může být způsoben traumaticky. V takovém případě došlo ke zhmoždění, nebo ho způsobil náraz do břicha. Příčinou může být i bakteriální noxa, jako Esherichia coli, Campylolobacter jejuni a nebo virová i parazitární či toxická zátěž, která je mimo jiné zapříčiněna některými druhy léků.

Při procesu akutní pankreatitidy, zánětu, dochází k otoku takzvaného edému, pankreatického parenchymu. Možné je i krvácení s následnou nekrózou, kdy ve slinivce začíná hnilobný proces.

Při takovém poškození slinivky se enzymy vyplavují masivně do krevního a lymfatického, tedy mízního systému. Enzymy se pak chovají stejně jako při rozkladu potravy – způsobují natrávení slinivky břišní i okolních tkání. Následkem je například i celkové snížení krevního tlaku, nebo selhávání plic či ledvin. Součástí bývá i výskyt trombů, krevních sraženin.

Z klinických příznaků je patrné zvracení, nechuť k jídlu, atonie střev, která ztrácejí pružnost a tím i funkčnost. Dochází k dehydrataci organizmu či k hypotermii, snížení tělesné teploty zvířete.

Další příčiny snížené funkce orgánu

Léčba zánětu slinivky břišní bývá nevyhnutelná. Nejdříve musí být odstraněna příčina zvratu v těle – čím dřív, tím lépe. Kromě jiného je důležitá infúzní terapie známá jako kapačky.

Při chronickém selhávání slinivky břišní dochází při nadměrném příjmu potravy k úbytku hmotnosti zvířat. která trpí dlouhodobě průjmy. V takovém případě se odebírají krevní vzorky ke zjištění pankreatických enzymů. Pokud je jich v těle nedostatek, přidávají se do potravy.

Další z možných poškození slinivky břišní je kalcifikace, kdy se v těle ukládá uhličitan vápenatý. Tím se funkčnost slinivky břišní snižuje až k vyřazení z její činnosti.

Velmi závažná je i u zvířat rakovina slinivky břišní. Následkem je mimo jiné ascites, naplnění dutiny břišní tekutinou. Typický je rychlý růst nádorů v orgánech způsobený metastázou. Podobně jako akutní zánět slinivky břišní způsobuje rakovina velmi bolestivý stav, kdy enzymy rozkládají tělo zevnitř.

Při léčení zvířat je i v případě nemocné slinivky břišní důležitá včasná diagnóza a následná odpovídající péče. Jinak jsou následky nemoci pro zvířata často fatální a pro jejich chovatele hodně nepříjemné.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *